Камерон розповів, чому Британія не збиватиме ракети і дрони РФ над Україною

Дипломат висловився за фінансову, дипломатичну й передусім військову підтримку України союзниками, водночас повторив, що пряме зіткнення сил Альянсу із російськими «було б небезпечною ескалацією»

Велика Британія уникає ескалації у Європі – так міністр закордонних справ королівства Девід Камерон пояснив те, що британські війська не допомагають відбивати російські повітряні атаки. Про це він розповів в ефірі каналу LBC 15 квітня.

«Якщо ви хочете уникнути відкритої ескалації у вигляді ширшої європейської війни, я думаю, одна річ, якої варто уникати – прямий контакт військ НАТО із військами Росії. Це була б небезпека ескалації», – заявив він.

Дипломат висловився за фінансову, дипломатичну й передусім військову підтримку України союзниками, водночас повторив, що пряме зіткнення сил Альянсу із російськими «було б небезпечною ескалацією».

Ведучий повторно спитав, чому в такому разі британські війська не можуть збивати російські безпілотні літальні апарати над Україною, «чк це робиться для Ізраїлю».

Камерон уточнив, що в контексті підтримки Ізраїлю Велика Британія допомагає США у рамках Op Shader – це кодова назва участі Великої Британії у війні проти «ІДІЛ» – «вони використовують наші літаки, якщо можуть, для збиття ракет і дронів». Водночас він зазначив, що Україна потребує передусім наземних систем протиповітряної оборони.

«Україна наразі потребує не західних літаків у своєму небі – чого вони відчайдушно потребують і що ми маємо надати – це більше систем ППО. Зокрема, їм потрібні Patriot. У Британії їх немає, вони є в інших західних країнах і у американців», – сказав голова британського МЗС.

Напередодні президент Володимир Зеленський, коментуючи участь західних союзників у відбитті повітряної атаки на Ізраїль, закликав «не заплющувати очі» на російські повітряні атаки на регіони України.

Німеччина 13 квітня оголосила про термінову передачу Україні одного зенітно-ракетного комплексу Patriot. Це вже третій Patriot від Німеччини.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що нестача систем протиповітряної оборони в Україні призводить до «повільних, але постійних успіхів» російських сил на фронті. ISW пише, що російські удари змусили Україну ухвалити важкі рішення між забезпеченням протиповітряної оборони великих населених пунктів у тилу й активних районів на лінії фронту, і Росія, схоже, використовує деградовану парасольку протиповітряної оборони України, намагаючись зруйнувати енергетичну мережу України і стримати її оборонно-промисловий потенціал.

Росія упродовж останніх тижнів активізувала удари по українській енергетичній інфраструктурі. За даними Міненерго, зранку 11 квітня сили РФ атакували об’єкти генерації і системи передачі у Харківській, Запорізькій, Львівській, Київській областях. Серед іншого, внаслідок російської атаки повністю зруйнована Трипільська ТЕС, яка розташована за 20 кілометрів від Києва, повідомила компанія «Центренерго».

Форум