Які виплати з 1 квітня повернуть українським військовим

Читать на русском

Які виплати з 1 квітня повернуть українським військовим

Які виплати з 1 квітня повернуть українським військовим

На виплати військовослужбовцям в Україні передбачено 751,3 млрд₴ Крім того, понад 14 млрд грн закладено на підтримку ветеранів.

Насамперед варто розібратися, із чого складаються виплати військовослужбовцям. В Україні розмір зарплат для захисників складається з двох частин:

  • грошове забезпечення
  • додаткова винагорода на період воєнного стану (30, 50 чи 100 тисяч гривень).

При цьому грошове забезпечення також складається з двох частин:

  • посадовий оклад, оклад з військового звання та надбавку за вислугу років;
  • надбавки за особливості проходження служби, режим таємності, наукові чи спортивні звання тощо.

Варто наголосити, що мінімальна зарплата рекруту ЗСУ у 2024 році встановлена на рівні 20 130 гривень.

Військові можуть підрахувати розмір виплати за допомогою запущеного Міноборони сайту Соцзабезпечення та підтримки військовослужбовців та їхніх сімей.

Зазначимо, що у 2023 році додаткові виплати військовим у розмірі 30 тисяч гривень скасували, проте за кілька місяців їх повернули, але з деякими змінами.

Наприклад, тепер поранені бійці, яких вивели за штат, також мають право на гідну виплату – 20 100 гривень, а не 500-700 гривень, як раніше. Крім того, запроваджено виплати інструкторів, курсантів та строковиків.

Хто може отримати додаткові 30 тисяч₴

  • військовослужбовці (ЗСУ, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держспецтранспорту), які виконують бойові завдання для оборони України, захисту населення та інтересів держави;
  • Додаткові виплати до 50 тисяч грн можуть отримувати військовослужбовці, які на відстані здійснюють оперативне управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть воєнні дії на лінії зіткнення та виконують бойові завдання на відстані першого ешелону оборони або наступу.
  • особи рядового та начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейських;
  • військовослужбовці на посадах керівного та інструкторсько-викладацького складу в навчальних центрах та підрозділах (можуть отримувати від 15 до 30 тис. грн доплати залежно від кваліфікації).

Грошову винагороду у 100 тисяч грн можуть отримати:

  • військовослужбовці, службовці ДСНС та поліції, які беруть безпосередню участь у бойових діях, забезпечують здійснення заходів щодо нацбезпеки та оборони в районах проведення військових дій, у тому числі й на тимчасово окупованих українських територіях;
  • особи рядового та начальницького складу територіальних воєнізованих формувань Державної кримінально-виконавчої служби, яких залучає головнокомандувач ЗСУ для безпосередньої участі у бойових діях або здійснення заходів щодо нацбезпеки та оборони в районах проведення воєнних дій, у тому числі й на тимчасово окупованих українських територіях.

Крім того, додаткову винагороду 100 тисяч гривень виплачують особам, які отримали поранення, пов’язане із захистом України, та перебувають на стаціонарному лікуванні (зокрема, за кордоном).

Також постановою встановлюються щомісячні доплати для військових, які несуть строкову службу (6 тис. грн) та курсантів (2,35 тис. грн)